lauantai 23. elokuuta 2014

Minä 351,06 €, vakuutus 873,17 € and still counting...

Sitä ois voinu luulla, että Ringan vuoto loppuu viimeistään leikkaukseen. Vaan ei, vuoto ei loppunu, syy vaan vaihtui. Pari päivää leikkauksen jälkeen Ringa alkoi pissaamaan kovin tiheästi. Eläinlääkäri halusi katsoa pissanäytteen, jossa ei ollut oikeastaan juuri mitään tulehdukseen viittaavaa, muutamia tulehdussoluja lukuunottamatta. Vähän kuin varalta Ringa kuitenkin sai antibioottikuurin (Clavubactin, eli amoksisilliini+klavulaanihappo). Kuurin edetessä tiheä pissaaminen ei kuitenkaan loppunut ja mukaan tuli vielä takapään lisääntynyt nuoleminen niin, että pöksy- ja häntäkarvat oli jatkuvasti märät. En tienny oliko se pissaa vai sylkeä vai mitä. Kunnes sitten taas muutaman päivän päästä huomasin Ringan vuotavan ruskehtavan punertavaa eritettä, jonka määrä edelleen lisääntyi, kun odoteltiin viikonlopun päättymistä ja eläinlääkäriin pääsemistä.

Tällä kerralla tehtiin sitten vähän tarkempia tutkimuksia. Kohdunkaula oli edelleen paksu ultralla katsottuna ja lisäksi sitä ympäröivä rasvakudos näytti reagoineelta. Eläinlääkärin (Outi Niemelä Oulun Animagista) mukaan kyse oli lankareaktiosta (kohdunkaulan ärsytysreaktio sulavaan tikkilankaan), jota myös Ringan leikannut Sari Haikola oli puhelimessa epäillyt, kun varmuuden vuoksi antibioottikuurin antoi. Vein tälläkin kerralla pissanäytteen ja lisäksi emättimestä otettiin näyte. Alla ote Outi Niemelän sähköpostista koskien testien tuloksia.

Ringan pissassa oli runsaasti epiteelisoluja ja kohtalaisesti tulehdussoluja - epäspesifinen ärsytyslöydös, joka voi olla peräisin emättimen alueelta tai virtsateistä. Emättimen irtosolunäytteessä oli erittäin runsaasti neutrofiilisiä valkosoluja, osa ärhäkän näköisiä. Juttelin silloin aamupäivällä Sari Haikolan kanssa tilanteesta ja tuosta antibiootin vaihtamisesta olimme samaa mieltä, kun ärsytysoireet ovat jatkuneet kohtalaisen voimakkaina kuurista huolimatta, kohdunkaula on edelleen voimakkaasti paksuuntunut ja noita infektioon sopivia neutrofiileja on syvältä emättimestä (niin läheltä kohdun kaula-aluetta, kuin mahdollista) otetussa sytologisessa näytteessä runsaasti, kannattaa lääke vaihtaa. Reaktiivinen muutos kohdunkaulassa on varmasti, mutta mukana voi olla myös merkittävä bakteeri-infektio, joka pahentaa tilannetta ja hidastaa paranemista.

Floxabactin on laajakirjoinen lääke, joka on varattu hankalien infektioiden hoitoon. Sillä on erittäin hyvä teho synnytysteiden tavalliseen infektiomikrobistoon ja se on yleensä hyvin siedetty. Paraneminen kannattaa kontrolloida n 1-2 viikon kuluttua, antibiootin jatkuessa. Ultraäänikontrolli kohdunkaulan muutosten takia ja emättimen irtosolunäytteen solukuva auttavat päättämään miten pitkään lääkitystä on syytä jatkaa.


Eli antibiootti vaihtui siis laajakirjoiseen enrofloksasiiniin (fluorokinoloni) ja aivan kuin pissaaminen olisi alkanut vähentyä hyvin pian kuurin vaihtamisen jälkeen. Osaltaan toki saattoi vaikuttaa sekin, että oltiin reissussa, eikä Ringa kaikelta touhottamiseltaan vaan hoksannut pissailla enempää ;) Ensi viikolla mennään kontrolliultraan, jospa siinä sitten näkyisi jo tilanteen paranemista.

Mutta mikä tärkeintä, Ringa voi oikein hyvin, jos ei nyt tuota ärsytysreaktiota oteta huomioon. Se on toipunut leikkauksesta oikein hyvin ja haavat on siistit :) Ei mitään tulehduksen merkkejä sillä suunnalla, vaikka helteet oli vielä päällä leikkauksen aikaan. Haavansuojapuku toimi meillä hyvin, eikä kauluria tarvinnut käyttää. Ihan varauksetta en silti pukua uskalla suositella. Kyllä alin haava oli sen verran esillä, että koira olisi sitä halutessaan pystynyt nuolemaan. Ringa ei ollut missään vaiheessa kiinnostunut haavoistaan ja aluksi vahvistettiin pukua vielä juoksupöksyillä koirien jäädessä keskenään kotiin. Ringan leikkaus sattui kesälomalle, joten yksinoloa ei tullut pitkiä aikoja. Työpäivän ajan olisin varmaan luottanut ainoastaan kauluriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...